Norges største reker hentes på Grønland av Fiskeruta

Fins det noe deiligere enn store, saftige reker med dill, majones, loff og sitron? Et av de vanligste bildene på en god, norsk sommer, er lettkledde badegjester på bryggekanten med nykokte reker rett fra båten. Tærne i sjøen og skallet til måkene.

norges-storste,fiskeruta

Visst er det herlig med fjordreker en varm sommerdag. Men de riktig store sjømat-delikatessene er sjeldne langs norskekysten. De må hentes rundt Grønland og i andre arktiske farvann og fryses ned før vi får kloa i dem. Men det er faktisk ingen ulempe. Fryste reker er minst likeferske som de vi kaller ”ferske”.

Jevn kvalitet
– Mange profesjonelle kokker, særlig de japanske, foretrekker fryste reker og skalldyr fordi de vet at kvaliteten er førsteklasses og lik hver eneste gang

– Det går maksimalt fire timer fra rekene tas om bord i tråleren til de er frosset inn. Noe ferskere enn det lar seg nok knapt gjøre selv i rolige østlandsfjorder. Vårt største produkt, de kokte grønlandsrekene, kokes umiddelbart etter at de er trukket opp fra det iskalde vannet. Deretter sjokkfryses de enkeltvis før de pakkes og legges på fryselageret om bord. Dermed er rekene så å si havferske når du tiner dem hjemme på kjøkkenet.

Tøffe forhold

Øst-Grønland er blant verdens tøffeste farvann, med bølgehøyder opptil 20 meter. Stormer og orkaner er en normal del av hverdagen. Skipene møter også store utfordringer i forhold til isen som stadig forflytter seg. Mannskapet har lang erfaring, men til tross for det og alt det høyteknologiske utstyret om bord, er fremdeles skipperens erfaring ofte avgjørende for fangstresultatet. En god produksjon er 20 – 30 tonn i døgnet. En fullastet båt tar omlag 350 – 500 tonn.

Langsom vekst gir topp kvalitet

– Hvorfor er Grønlandsrekene spesielt gode?

– I arktiske strøk er vannet krystallklart, rent og kaldt. Dettefører til at artene vokser sakte og utvikler en særegen konsistens og smak. Havet er også svært næringsrikt, slik at rekene vokser seg ekstra store.

Lang vei under perfekte forhold

– Hvordan kommer rekene seg til butikken?

– Rekene pumpes umiddelbart etter fangsten inn i en tank med sirkulerende sjøvann som holder dem levende. Deretter tas de ut i porsjoner i fabrikken om bord. Rå reker til sushi og sashimi og kokte reker med skall produseres parallelt. Så pakkes sjømaten i kartonger som plasseres på fryselageret om bord. Når tråleren kommer til havn, fraktes alle produktene. Der sorteres de etter størrelse.

Optimal oppbevaring

– Hvordan behandler jeg rekene etter at jeg har latt meg friste i butikken?

– Det er viktig med lav temperatur, stabil luftfuktighet og mørke omgivelser. – Få rekene raskt hjem. I hjemme fryseren bør du pakke rekene godt inn igjen hvis du har åpnet emballasjen og brukt deler av innholdet. Legg rekene dypest mulig i fryseren – ikke på toppen. Ikke la dem ligge for lenge i fryseren heller. Spis dem opp før det har gått flere måneder, da er de garantert perfekte!

Riktig tining

– Hva er ekspertmetoden for tining av reker?

Det bare å spre rekene utover noen aviser i romtemperatur. Pass på at rekene ikke blir liggende i flere lag. Etter 30 – 60 minutter er de serveringsklare.

Langtining

– Den mest tidkrevende metoden er å sette hele kartongen i kjølerommet i 1 til 2 døgn. Går tineprosessen for sakte, flytter du rekene ut i romtemperatur og legger halvparten over i lokket. Det er forresten ikke så farlig om ikke rekene er gjennomtint når du legger dem på buffébordet. De fortsetter å tine og holder seg veldig godt i romtemperatur.

Besøk Norges beste nettside for god sjømat her!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s